[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.1.1 Πυροσβεστήρες C0

  • Κατασκευάζονται από χάλυβα μεγάλης αντοχής, ώστε να αντέχουν σε υψηλή πίεση. Το περιεχόμενο C02 βρίσκεται μέσα στη φιάλη σε υγρή κατάσταση, σε πίεση 60 -70 bar σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η φιάλη έχει δοκιμαστεί σε πίεση 250 bar. Είναι κατάλληλοι για πυρκαγιές κατηγορίας Β, C,E.
  • Η χοάνη του πυροσβεστήρα σχηματίζει μια συγκεντρωμένη δέσμη C02 και είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό μονωτικό ελαστικό, για να αντέχει στη ψύξη που δημιουργείται κατά την εκτόξευση. Η χοάνη αυτή συνοδεύεται από θερμομονωτική χειρολαβή κατασκευασμένη από πλαστικό υλικό ή ξύλο, για περισσότερη ασφάλεια κατά τη χρήση και για αποφυγή ψυχρού εγκάυματος.
  • Οι φορητοί πυροσβεστήρες C02 κυκλοφορούν στην αγορά σε μεγέθη 2 και 6 kg.
  • Χρήση πυροσβεστήρων

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ

1[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.2 Αναγγελία πυρκαγιάς 

      • Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά στην έναρξή της, εάν αυτό είναι δυνατό, είναι καθοριστική. Όσο μικρότερη είναι η πυρκαγιά, τόσο ευκολότερη η καταπολέμησή της. Η πείρα έχει διδάξει ότι η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς επιτυγχάνεται: «Το πρώτο λεπτό μ’ ένα ποτήρι νερό. Το δεύτερο λεπτό με μία υδρία (ένα κουβά) νερό. Το τρίτο λεπτό μ’ ένα τόνο νερό. Μετά … ας κάνει ο καθένας ότι μπορεί».
      • Κατά συνέπεια, αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση και κατάσβεση μιας πυρκαγιάς έχει η έγκαιρη άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία υποβοηθείται και εξασφαλίζεται αν έχουν προηγηθεί τα ακόλουθα:
      • Άμεση ειδοποίηση της Π.Υ. τηλέφωνο 199. Ψυχραιμία του ατόμου που ειδοποιεί.
      • Ακριβής και λεπτομερής μετάδοση στοιχείων για την πυρκαγιά (πλήρη στοιχεία του καιόμενου κτιρίου, οδό, αριθμό, συνοικία, όροφο, κτίρια που γειτνιάζουν, πληροφορίες για ανθρώπους που τυχόν απειλούνται ή έχουν εγκλωβιστεί κ.α.)
      • Εξασφάλιση ευχέρειας κίνησης και προσέλευσης των Πυροσβεστικών οχημάτων (δίνοντας από το τηλέφωνο στο 199 λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία του συμβάντος και τους δρόμους πρώτης προσέγγισης)
      • Εξίσου σημαντική είναι η άμεση και ταυτόχρονη ειδοποίηση και απομάκρυνση των ατόμων που απειλούνται ή είναι εγκλωβισμένοι, καθώς και η καταγραφή αυτών για να γίνει διερεύνηση τυχόν αγνοουμένων. Ακόμη η απαγόρευση της χρήσης ανελκυστήρα σε ένα κτίριο όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.
      • Μόλις αφιχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το πιο ενημερωμένο και ψύχραιμο άτομο από τους παρευρισκομένους, ενημερώνει τον επικεφαλής πυροσβέστη για όσα γνωρίζει και έχει αντιληφθεί για το συμβάν.
      • Αν κάποιος παγιδευτεί από την πυρκαγιά:
      • Κλείνει την πόρτα και τα ανοίγματα του χώρου για να μειώσει τα ρεύματα αέρα που είναι πιθανό να δυναμώσουν τη φωτιά.
      • Χρησιμοποιεί, αν βρει, βρεγμένα πανιά για τις χαραμάδες.
      • Μετακινείται προς το παράθυρο και καλεί σε βοήθεια μεγαλοφώνως.
      • Αν το δωμάτιο γεμίσει καπνούς, σκύβει έξω από το παράθυρο, εκτός αν οι φλόγες ή οι καπνοί από τον κάτω όροφο τον εμποδίζουν. Σ’ αυτή την περίπτωση ξαπλώνει στο πάτωμα, μακριά από τις φλόγες, ώσπου να αντιληφθεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία να τον πλησιάζει. Ο καθαρός αέρας βρίσκεται σε ύψος λίγο πάνω από το πάτωμα. Κινούμενος χαμηλά προσπαθεί να βρει την ασφαλέστερη και πιο κοντινή έξοδο.
      • ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
      • Ο προληπτικός έλεγχος πριν από την απομάκρυνση από ένα χώρο ενδεχομένως για κάποιους να σημαίνει χάσιμο χρόνου, αλλά σίγουρα απαλλάσσει από μια πιθανή πυρκαγιά. Το τελευταίο άτομο που θα απομακρυνθεί από ένα χώρο οφείλει να ελέγξει και να αναρωτηθεί αν:
      • Είναι όλα τα φώτα σβηστά.
      • Είναι όλες οι συσκευές απενεργοποιημένες.
      • Είναι σβηστοί οι διακόπτες των πολύμπριζων των συσκευών εκείνων που δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
      • Είναι το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού απενεργοποιημένα.
      • Είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός απενεργοποιημένος.
      • Είναι όλοι οι ηλεκτρικοί διακόπτες κατεβασμένοι στη θέση OFF (εκτός αν χρειάζεται διαφορετικά).
      • Είναι όλοι οι διακόπτες των κεντρικών παροχών αερίου και ύδρευσης κατεβασμένοι στη θέση OFF (εκτός αν χρειάζεται διαφορετικά).
      • Είναι ο χώρος και ειδικά οι κάδοι απορριμμάτων και τα σταχτοδοχεία απαλλαγμένοι από κάθε παρουσία γυμνής φλόγας, αποτσίγαρων ή σπινθήρα.
      • Είναι όλα τα ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) καλά κλεισμένα και ασφαλισμένα.
      • Έχει γίνει αποκατάσταση ενός χώρου μετά τη συγκέντρωση σε αυτόν πολλών ανθρώπων.

ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ:

      • Η καθαριότητα.
      • Η απαγόρευση του καπνίσματος ή των γυμνών φλογών κοντά σε εύφλεκτα υγρά και σε επικίνδυνους χώρους.
      • Η καλή συντήρηση των ηλεκτρικών συσκευών και εγκαταστάσεων.
      • Ο καλός αερισμός όλων των χώρων.
      • Η ρίψη των σκουπιδιών μέσα σε μεταλλικά δοχεία.
      • Η τάξη και καλή αποθήκευση όλων των ειδών.
      • Η αναγραφή σε πινακίδες, οδηγιών πρόληψης πυρκαγιών.

Γενικά, κάθε εργαζόμενος ή χρήστης ενός χώρου, οφείλει να έχει προληπτικά αποτυπώσει στο μυαλό του ένα στοιχειώδες σχέδιο απομάκρυνσης ή διαφυγής του από το χώρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πυρκαγιάς ή σεισμού. Αυτό σημαίνει αντίληψη και συνειδητοποίηση του προσανατολισμού του στο χώρο ανά πάσα στιγμή.. Αυτονόητο ότι η χρήση ανελκυστήρα δεν ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.2.1 Ορισμός ομάδας πυροπροστασίας

Ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση της εγκατάστασης και των ειδικών συνθηκών αυτής, καθορίζεται το προσωπικό πυροπροστασίας.
Στην ομάδα πυροπροστασίας καλείται να συμμετέχει οποιοσδήποτε εργαζόμενος στην εγκατάσταση.

Η σύνθεση της ομάδας πυροπροστασίας αποτελείται από ικανό αριθμό εργαζομένων οι οποίοι είναι αρτιμελείς, άριστης σωματικής και πνευματικής κατάστασης οι οποίοι θα πρέπει ακόμα να είναι διαθέσιμοι για την πυροπροστασία σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας και την απασχόληση αυτών και παράλληλα πειθαρχικοί και διακατεχόμενοι από το απαραίτητο ομαδικό πνεύμα.

Η ομάδα πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτει όλο το ωράριο λειτουργίας της εγκατάστασης.

Αρχηγός ομάδας πυροπροστασίας ορίζεται ο πλέον κατάλληλος από το προσωπικό. Όλα δε τα μέλη πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων, της διαρρύθμισης των χώρων και των υφιστάμενων και πιθανών κινδύνων.

Η επιλογή των μελών της ομάδας πυροπροστασίας ενεργείται από τον αρχηγό πυροπροστασίας και απαιτείται γι’ αυτό η έγκριση του Διευθυντή της επιχείρησης στην οποία ανήκει η ομάδα αυτή.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.3 Επιπτώσεις θερμότητας

Η καύση ως διεργασία παραγωγής θερμότητας έχει εξαιρετικά μεγάλη επίδραση στην κοινωνική ευημερία όταν γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο. Διαφορετικά, όταν εξελιχθεί σε πυρκαγιά, μετατρέπεται σε απειλή τόσο για τον άνθρωπο και τα υπάρχοντά του, όσο και για το περιβάλλον με ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ προκύπτουν και τεράστιες ηθικές και ποινικές ευθύνες για αυτούς που την προκάλεσαν.

Πάντως, σε μια πυρκαγιά η πραγματικότητα είναι αρκετά σύνθετη. Τα προϊόντα  μιας πυρκαγιάς, όπως είναι ο καπνός και τα αέρια καύσης, αποτελούν φορείς θερμότητας. Στην πράξη οι συνθήκες που δημιουργούνται από τη θερμότητα και τα προϊόντα καύσης είναι δυσμενείς και πολλές φορές συντελούν σε τραυματισμούς και σε απώλειες ζωής.

Όταν αυξάνεται  η θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα προκαλείται αφυδάτωση και  απώλεια νερού που είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει εξάντληση. Επίσης,  απώλεια των αισθήσεων, καταστάσεις οφειλόμενες στην υπερβολική έκθεση στην θερμότητα. Η εισπνεόμενη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ασφυξία λόγω του αποκλεισμού των αναπνευστικών οδών, εξαιτίας της διόγκωσής τους. Επιπροσθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο λόγω υπερθερμίας, η οποία μπορεί να συμβεί όταν ένα σώμα απορροφά θερμότητα ταχύτερα απ’ ότι μπορεί να αποβάλλει και ακόμη, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο λόγω εγκαυμάτων. Εγκαύματα τρίτου βαθμού σε ανθρώπινο σώμα τα οποία καλύπτουν περισσότερο από 50% της επιφάνειάς του, συνήθως είναι θανατηφόρα.

Η θερμότητα μπορεί να ορισθεί ως η μορφή αυτή ενέργειας η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία σε ένα χώρο. Η θερμότητα αυτή μπορεί να αξιολογηθεί ως προς την ποσότητα και ως προς την ένταση. Η θερμοκρασία αποτελεί το μέτρο της έντασης της θερμότητας. Για παράδειγμα, εάν η θερμότητα από δύο ξεχωριστές πυρκαγιές «γεμίζει» δύο δωμάτια –το ένα δύο φορές μεγαλύτερο από το άλλο- και εάν και στα δύο δωμάτια η θερμοκρασία λόγω πυρκαγιάς είναι 540 oC, τότε τα δωμάτια έχουν την ίδια ένταση θερμότητας, αλλά το μεγαλύτερο δωμάτιο έχει τη διπλάσια ποσότητα θερμότητας. Αυτόν που προσπαθεί να επέμβει πυροσβεστικά ή να διαφύγει από ένα χώρο, τον αφορά κυρίως η ένταση της θερμότητας. Τα καταστροφικά αποτελέσματα της θερμότητας, όπως αυτή μετριέται με τη θερμοκρασία, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για μια πυρκαγιά.

Ακολουθούν μερικές θερμοκρασίες και τα αποτελέσματά τους, όπως δημοσιεύονται στο Αμερικάνικο Εγχειρίδιο Πυροπροστασίας (17η έκδοση):

  • Τα περισσότερα υλικά αναφλέγονται και καίγονται όταν θερμανθούν στους 275 oC.
  • Τα κοινά παράθυρα με μονό τζάμι, σπάζουν και οι φλόγες μέσω αυτών επεκτείνονται όταν το γυαλί θερμαίνεται στους 287 oC έως 348 oC.
  • Τα παράθυρα με διπλό τζάμι χρειάζονται μεγαλύτερη θερμοκρασία για να σπάσουν.
  • Οι φέρουσες σιδηρές κατασκευές θερμαινόμενες στους 426 oC, χάνουν την αντοχή τους και οι κατασκευές οδηγούνται στην κατάρρευση.
  • Το ατσάλι χάνει την αντοχή του από τους 540 oC έως τους 593 oC.

Το «αντικείμενο» που έχει την ελάχιστη αντοχή στη θερμότητα της φωτιάς είναι ο άνθρωπος. Συγκρινόμενο με τα προαναφερόμενα υλικά το ανθρώπινο σώμα, υφίσταται βλάβες από τη θερμότητα πολύ γρήγορα και σε πολύ χαμηλότερε θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, εισπνοή για 1 min ως 2 min καυτού αέρα 148 oC, μπορεί να κάψει τις αναπνευστικές οδούς και να προκαλέσει το θάνατο.

Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς υπάρχουν ορατά σημεία που προειδοποιούν για την ύπαρξη υπέρθερμου αέρα, ο οποίος μπορεί να σκοτώσει, όπως: μια κόκκινη ή κίτρινη φλόγα, μαύρος ή καστανός καπνός κοντά στην πηγή της πυρκαγιάς και άσπρος ατμός όταν η βολή νερού σβήνει τη φωτιά.

Ο άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει εκτός των φλογών, το θερμαινόμενο καπνό και τον ατμό.

Καθώς το νερό δρα κατασβεστικά στη φωτιά, απορροφά τη θερμότητα, εξατμίζεται και έτσι δημιουργείται ο ατμός. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετατροπής ο όγκος του νερού αυξάνεται –στη στιγμή- 1700 φορές. Ένας άνθρωπος ευρισκόμενος σε ένα μη αεριζόμενο καλά χώρο, κατά τη διάρκεια της παραγωγής του ατμού, μπορεί να πάθει ασφυξία ή να καεί.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.4 Προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας

Για την αποφυγή έναρξης μιας πυρκαγιάς σε χώρους επιχειρήσεων (βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων, ξενοδοχειακών μονάδων, αποθηκευτικών χώρων, χώρων στάθμευσης κ.α.) λαμβάνονται προληπτικά μέτρα πυρασφαλείας ως εξής:

  • Καθιέρωση, εφαρμογή και τήρηση νομοθεσίας πυρασφάλειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Υπόδειξη μέτρων πυρασφαλείας από το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Εκπόνηση μελέτης πυρασφαλείας από μηχανικό.
  • Έγκριση της μελέτης και έλεγχος εφαρμογής από το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης
  • Συστήματα αυτόματης κατάσβεσης
  • Πυροδιαμερισματοποίηση των χώρων.
  • Εκπαίδευση / ενημέρωση προσωπικού επιχειρήσεων /οργανισμών
  • Οργάνωση ομάδων πυρασφαλείας από τις επιχειρήσεις/οργανισμούς

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.5 Κατασταλτικά μέτρα πυρασφάλειας

Απ’ ευθείας επέμβαση και κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κατόπιν ήδη συνταχθέντος σχεδίου επέμβασης για κτίρια, βιομηχανίες και τεχνικά έργα μεγάλης επικινδυνότητας. Συντάσσονται από τις αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχέδια επέμβασης για μεγάλες βιομηχανίες, διυλιστήρια, μεγάλα νοσοκομεία, οργανισμούς, κρίσιμες υποδομές, μεγάλες σήραγγες αυτοκινητόδρομων κ.α. Τα σχέδια επέμβασης προβλέπουν τακτικές ασκήσεις του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.6 Επιδράσεις επικίνδυνων υλικών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

Η ταχεία ανάπτυξη και επέκταση της τεχνολογικής μας κοινωνίας έχει υιοθετήσει την εμφάνιση, ανάπτυξη και χρήση περισσότερων των 50.000 υλικών που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα υλικά.  Τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται ασφαλή, εκτός εάν απελευθερωθούν από το σύστημα διαφύλαξης και συσκευασίας τους. Επικίνδυνα υλικά θεωρούνται γενικά ουσίες και είδη από τα οποία μπορούν να προκύψουν κίνδυνοι για το περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο, τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και των ζώων καθώς και για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Η μεταφορά επικινδύνων υλικών, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, που ξεπερνά το 65%, γίνεται οδικώς.  Το 15% μεταφέρεται σιδηροδρομικώς, το 20% με θαλάσσια μεταφορικά μέσα και ελάχιστα φορτία επικίνδυνων εμπορευμάτων μεταφέρονται αεροπορικώς (κυρίως από το στρατό.)

Με την πάροδο των χρόνων παρατηρείται μια ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση χρήσης, διακίνησης, και αποθήκευσης επικινδύνων χημικών υλών.   Οι χημικές αυτές ύλες γίνονται καθημερινά όλο και πιο απαραίτητες τόσο στην βιομηχανία όσο και στην ιδιωτική χρήση. Διάφοροι οργανισμοί όπως η παγκόσμια οργάνωση Υγείας υπολογίζουν ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν 80.000 περίπου χημικές ουσίες και κάθε χρόνο περίπου αυξάνονται κατά 200 με 1000 περίπου.

Για τους κινδύνους που οι ουσίες αυτές προξενούν στην υγεία, η επιστήμη μπορεί να δώσει απάντηση δυστυχώς μόνο για το 6%!  Οι επιδράσεις των χημικών κάτω από κάποια ανεξέλεγκτη κατάσταση μπορούν να αποβούν ολέθριες για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την προσωπική περιουσία.

Για να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τη μεταφορά των επικινδύνων εμπορευμάτων πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες προβλέπονται από διεθνείς κανονισμούς και συμφωνίες.

Οι επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά ή να προκύψουν εξελικτικά μετά από κάποιο γεγονός.  Μπορεί να συνοδεύονται με άμεσα ή όχι καταστροφικά φαινόμενα.  Αρχίζουν συνήθως με τη διαφυγή μίας εύφλεκτης ή τοξικής ουσίας στο περιβάλλον, συγκυρία δε παραγόντων μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλα ατυχήματα.

Η μορφή της εκδήλωσης και το μέγεθος των καταστροφικών φαινομένων που τα συνοδεύουν εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά και την ποσότητα της ουσίας και από το είδος και τη θέση του εξοπλισμού όπου θα παρουσιασθεί το επικίνδυνο περιστατικό. Καταστροφικά φαινόμενα εκδηλώνονται με τη μορφή:

  • Εκπομπής θερμικής ακτινοβολίας από πυρκαγιές
  • Προσβολής φλογών επί του εξοπλισμού
  • Της διασποράς τοξικών ή ευφλέκτων ουσιών
  • Περιβαλλοντικών επιπτώσεων από καπνούς
  • Δημιουργίας ωστικού κύματος από εκρήξεις
  • Πτώσης ή εκτίναξης μεταλλικών θραυσμάτων από διαλυμένο από εκρήξεις εξοπλισμό

 Ενδεικτικοί κίνδυνοι από ατυχήματα με επικίνδυνα υλικά και επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί:

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Έκρηξη Επιπτώσεις λόγω του δημιουργούμενου ωστικού κύματος (υπερπίεση) και των προκαλουμένων εκτοξευόμενων θραυσμάτων. Τα ωστικά κύματα των εκρήξεων μπορεί να έχουν επιπτώσεις τόσο σε κτίρια (σπάσιμο τζαμιών, κατάρρευση κατασκευών), όσο και στον άνθρωπο (σπάσιμο του τυμπάνου στο αυτί). Τα θραύσματα μπορεί να εκτοξευτούν, ανάλογα με το ατύχημα, σε απόσταση ακόμα και μερικών εκατοντάδων μέτρων.
Ασφυξία Απουσία οξυγόνου που εκτοπίζεται από τα καπναέρια (προϊόντα καύσης) ή αέρια από διαδικασία ζύμωσης.
Πυρκαγιά/ Θερμικό έγκαυμα Μη ελεγχόμενη καύση που οφείλεται στην ύπαρξη θερμότητας και φλόγας που προκαλείται από ανάφλεξη/έναυση εύφλεκτων αερίων, υγρών, σκόνης και στερεών. Δημιουργία θερμικού εγκαύματος στο ανθρώπινο σώμα.
Οξείδωση Εντατικοποίηση της καύσης λόγω ύπαρξης ουσιών που προσδίδουν οξυγόνο.
Χημικό έγκαυμα Επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα από όξινες ή αλκαλικές ουσίες (διαβρωτικά).
Ψυχρό έγκαυμα/ Κρυοπάγημα/ Επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και πρόκληση ψυχρού εγκαύματος/κρυοπαγήματος λόγω κρυογενικών ουσιών ή υγροποιημένων αερίων.
Ραδιολογική έκθεση Επίδραση στον άνθρωπο και στο περιβάλλον από ιοντίζουσα ακτινοβολία/ραδιολογική μόλυνση.
Δηλητηρίαση/ Μόλυνση Είσοδος τοξικών ουσιών/παθογόνων μικροοργανισμών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής, της κατάποσης ή της επαφής/απορρόφησης με το δέρμα. Οι τοξικές αυτές ουσίες αποκαλούνται και δηλητήρια.
Ρύπανση/ Μόλυνση περιβάλλοντος Ρύπανση/μόλυνση των νερών, της ατμόσφαιρας και του εδάφους.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”4_5″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

1.7 Διαρροή διάχυση – διασπορά αερίων

Προκειμένου τα αέρια να χρησιμοποιηθούν σε κάποια τεχνική εφαρμογή ή θερμική διεργασία, μεταφέρονται συσκευασμένα σε μεταλλικές κυλινδρικές φιάλες είτε ως συμπιεσμένα, είτε ως υγροποιημένα, είτε ως διαλυμένα υπό πίεση. Σε εργασιακούς χώρους ενδέχεται κανείς να συναντήσει τα ακόλουθα αέρια, πιθανότερα λόγω της χρήσης τους από εξειδικευμένα συνεργεία τεχνικών:

 Ακετυλένιο:  Πρόκειται για αέριο ελαφρύτερο του αέρα, που χρησιμοποιείται στην διαδικασία συγκόλλησης μετάλλων. Έχει χαρακτηριστική οσμή σκόρδου και  σε περίπτωση διαρροής αναμιγνύεται με τον αέρα και δημιουργεί εκρηκτικά μείγματα.

Οξυγόνο: Πρόκειται για αέριο συστατικό του ατμοσφαιρικού αέρα, το οποίο ωστόσο χρησιμοποιείται είτε ως αναπνευστικό αέριο για ιατρική χρήση σε μικρές φιάλες, είτε ως τεχνικό αέριο σε μεγάλες φιάλες κατά τη διάρκεια θερμών διεργασιών συγκόλλησης. Σε περίπτωση διαρροής, δεν είναι τοξικό, ούτε εύφλεκτο, όμως είναι επικίνδυνο αν διαχυθεί σε περιβάλλον πυρκαγιάς, διότι αναζωογονεί την καύση.

Αργόν: Πρόκειται για αέριο βαρύτερο του αέρα, άοσμο, το οποίο χρησιμοποιείται ως τεχνικό αέριο σε μεγάλες φιάλες κατά τη διάρκεια θερμών διεργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης. Σε περίπτωση διαρροής, είναι αδρανές, δεν είναι τοξικό, ούτε εύφλεκτο, όμως είναι επικίνδυνο αν διαχυθεί, διότι εκτοπίζει το οξυγόνο του αέρα που προορίζεται για την αναπνοή με αποτέλεσμα να καθίσταται ασφυκτικό.

Υγραέριο: Πρόκειται για αέριο μείγμα προπανίου – βουτανίου, βαρύτερο του αέρα που χρησιμοποιείται για την δημιουργία φλόγας στην διαδικασία συγκόλλησης μετάλλων. Του έχει προσδοθεί χαρακτηριστική έντονη οσμή για να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο με την όσφρηση σε περίπτωση διαρροής αναμιγνύεται με τον αέρα και δημιουργεί εκρηκτικά μείγματα. Το Υγραέριο είναι υγροποιημένο αέριο υπό πίε­ση, που αεριοποιείται όταν εκτονώνεται  η πίεση. Το Υγραέριο κανονικά φυλάσσεται σε φορητό δοχείο πίεσης. Το Υγραέριο πιθανόν να φυλάσσεται σε αποθήκες παρακείμενες των χώρων εργασίας και από εκεί ενδέχεται να  διαρρεύσει και να διαχέεται μέχρι το χώρο που βρίσκονται άνθρωποι. Εφόσον το Υγραέριο είναι βαρύτερο του αέρα, θα κυλήσει πάνω στο δάπεδο σαν νερό και θα αναζητήσει ένα χαμηλότερο σημείο διαφυγής. Έτσι μπορεί να διαφύγει και να σχηματίσει θύλακες αερίου σε αποχετεύσεις, δεξαμενές, επιφάνειες αγωγού, σήραγγες και αίθουσες εξοπλισμού. Εάν στο χώρο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το αέριο δεν θα διασκορπιστεί εύκολα.

 

Φυσικό Αέριο: Πρόκειται για αέριο μείγμα που αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, ελαφρύτερο του αέρα και  χρησιμοποιείται συνήθως για την θέρμανση επαγγελματικών κτιρίων και οικιών. Το φυσικό αέριο  δε συσκευάζεται ούτε αποθηκεύεται, αλλά μεταφέρεται προς τα κτίρια με αγωγούς μέσω σταθερών υπόγειων σωληνώσεων. Ωστόσο δεν αποκλείεται ο κίνδυνος, έστω και πολύ μικρός, το αέριο να διαρρεύσει μέσω του εδάφους προς τις υπόγειες εγκαταστάσεις ως αποτέλεσμα ίσως μιας ρωγμής σε παραπλήσιες σωληνώσεις ή αγωγούς μεταφοράς μετά από σεισμό.

Επιπλέον αυτών, ένας εργαζόμενος σε βιομηχανικούς χώρους ενδέχεται να συναντήσει και άλλα ακόμη πιο επικίνδυνα αέρια. Ακολουθεί πίνακας στον οποίο φαίνονται τα πιο δημοφιλή από αυτά, οι εφαρμογές τους στη βιομηχανία και στην παραγωγή και οι επιδράσεις τους στον οργανισμό.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][fc id=’30’][/fc][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”20px” bottom_margin=”20px” sep_color=”#9b9b9b” border_size=”1px” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]