You are currently viewing <strong>Δημόσιο: 20.000 προσλήψεις το 2020 -Σε ποιους τομείς θα γίνουν</strong>

Δημόσιο: 20.000 προσλήψεις το 2020 -Σε ποιους τομείς θα γίνουν

  • Post published:Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020
  • Post category:Ανακοινώσεις
  • Reading time:2 mins read

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”yes” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_image_id=”” background_color=”#ffffff” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”3″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius_top_left=”20px” border_radius_top_right=”20px” border_radius_bottom_left=”20px” border_radius_bottom_right=”20px” box_shadow=”yes” box_shadow_vertical=”5px” box_shadow_horizontal=”5px” box_shadow_blur=”” box_shadow_spread=”” box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”20px” padding_right=”20px” padding_bottom=”” padding_left=”20px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Προσπάθειες για την επαρκή στελέχωση υπηρεσιών του δημοσίου, σε νευραλγικούς κοινωνικούς τομείς, θα γίνουν στην διάρκεια της νέας χρονιάς. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει υπολογίσει σε περίπου 20.000 τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα γίνουν εντός του 2020, έχοντας παράλληλα ξεκαθαρίσει και τους τομείς που θα ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό. Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση -παρά τις ανησυχίες που είχαν προκαλέσει προεκλογικές της θέσεις για περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο- θα διατηρήσει τον κανόνα «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση (κυρίως συνταξιοδοτήσεις). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, την διετία 2018-2019, αποχώρησαν από την Δημόσια Διοίκηση περί τους 20.300 εργαζόμενους. Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, οι προσλήψεις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την σημερινή είναι μόλις 600, και έτσι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο ορισμένος αριθμός προσλήψεων που «αναλογεί» στο έτος 2021 να υλοποιηθεί το 2020.

 

Σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων 2020, το υπουργείο περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των αιτημάτων από το σύνολο των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες εντός των τιθέμενων δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Άλλωστε, κρίσιμο ρόλο στον προγραμματισμό των προσλήψεων θα παίξει η κινητικότητα. Ο α’ κύκλος του ενιαίου συστήματος μετατάξεων – αποσπάσεων έχει ανοίξει και θα γίνει μια πρώτη σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού με εσωτερικές μετακινήσεις ανά το δημόσιο. Όσα κενά δεν καλυφθούν με την κινητικότητα, θα καλυφθούν με προσλήψεις, με το υπουργείο να έχει περιγράψει το δόγμα με το οποίο θα κινηθεί για την στελέχωση του δημοσίου ως εξής: «πρώτα κινητικότητα, μετά προσλήψεις».

 

Ποιους τομείς θα επιδιώξει το υπουργείο να ενισχύσει σε προσωπικό

Το σύνολο των προσλήψεων θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και το υπουργείο έχει οριοθετήσει 19.700 προσλήψεις στους εξής τομείς:

  • Παιδεία
  • Υγεία
  • Ασφάλεια
  • Κοινωνική Πρόνοια

Το υπουργείο έχει θέσει σε υψηλή πολιτική προτεραιότητα την στελέχωση των παραπάνω τομέων. Στον αριθμό των 20.000 προσλήψεων, να σημειωθεί, περιλαμβάνονται και οι 1.500 Ειδικοί Φρουροί που προσλήφθηκαν πρόσφατα στην ΕΛΑΣ.

 

Περαιτέρω προσλήψεις που έχουν «κλειδώσει» είναι:

  • 1.700 άτομα συνοριοφύλακες,
  • 2.500 άτομα υγειονομικό προσωπικό,
  • 4.500 άτομα στο χώρο της ειδικής αγωγής και περί τους
  • 5.250 εκπαιδευτικούς – άλλοι τόσοι αναμένονται την επόμενη χρονιά.
  • 2.900 άνθρωποι για το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι πρώτες προσλήψεις

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη προκήρυξη για το 2020 θα είναι αυτή για την πρόσληψη εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης. Πρόκειται για προκήρυξη αντίστοιχη με αυτές της Ειδικής Αγωγής που δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό επιτυχόντων αλλά δημιουργείται πίνακας κατά σειρά επιτυχίας με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης.

Για τις 5.250 προσλήψεις εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης εντός του 2020, αναμένεται πολύ μεγάλη ζήτηση, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 150.000 υποψήφιους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η προκήρυξη, η οποία πιθανότατα θα ονομαστεί 1ΓΕ/2020.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]